BAKAN GÜL'DEN FLAŞ BARIŞ PINARI AÇIKLAMALARI
Türkiye’ye kullanılan küstahça dil veya Barış Pınarı Harekatına karşı yapılan kınamalara gerekli cevabın 9 Ekim 2019 saat 16.00 itibariyle verildiğini söyleyen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD’de hazırlanan Halkbank iddianamesinin hukuki değil siyasi olduğunu savundu. Türkiye’nin Güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla başlatılan harekata ilişkin konuşan Gül, “Operasyon, açık ve sınırlı hedeflerle gerçekleştiriliyor" dedi.
Yayınlanma :
17.10.2019 12:27
Güncelleme :
17.10.2019 13:41


Bakan Gül, forum açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Balkan ülkeleri ile ikili ilişkilerine büyük önem verdiğini ve bölge ülkelerinin tümüyle iyi ilişkiler sürdürdüğünü belirterek, “Türkiye ve Balkan ülkeleri halkları arasında tarihsel ve güçlü bağlar bulunmaktadır. Balkan ülkelerinde azınlık, soydaş ve akraba topluluklar yaşamakta, ülkemizde de Balkan kökenli çok sayıda vatandaşımız bulunmaktadır. Bu nedenle, vatandaşı bulunduğunuz ülkeler ile olan ilişkilerimize ayrı bir önem atfetmekteyiz” ifadesini kullandı.
1. Balkan Ülkeleri Başsavcıları Çalışma Forumunda katılımcı başsavcılık makamlarının bilgi paylaşımında bulunacağına, adli yardım talepleri, düzenli toplantılar, istişareler ve ortak eğitimler vasıtasıyla da bölgesel iş birliğinin gelişmesine de katkı sağlanacağına vurgu yapan Bakan Gül, forumun, özellikle uluslararası suçların etkin bir şekilde soruşturulmasında ve nihayetinde suçluların cezalandırılmasında önemli bir rol oynayacağına inandığını söyledi.
“Dijital ve siber suçlar giderek yaygınlık kazanmaktadır”
Günümüzde suç gruplarının yeni yöntem ve usuller kullanarak birçok suç işlediğine şahit olunduğunu ifade eden Gül, “Başta terör, uyuşturucu ve göçmen kaçakçılığı ile insan ticareti suçları olmak üzere son yıllarda bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte, dijital ve siber suçlar da giderek yaygınlık kazanmaktadır. Ulusal ve uluslararası güvenliği tehdit eden boyutlara ulaşan bu suçlarla mücadelede ülkeler arası iş birliği kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu kapsamda, her yıl düzenlenmesi öngörülen bu forum vesilesiyle, adli ilişkilerin yoğun olduğu komşu Balkan ülkelerinin yargı makamları, tecrübe paylaşımında bulunma, uluslararası adli iş birliğinin yerine getirilmesinde karşılaştıkları güçlükleri yüz yüze tartışma imkanı bulabilecek ve çözüm önerilerini dile getirebilecekler” dedi.
“Türkiye, 40 yıldır PKK terör örgütüyle mücadele etmektedir”
İnsan hakları, demokrasi ve hukuk devletinin tahribini amaçlayan terörizmin dünya için kanayan bir yara olduğuna dikkat çeken Gül, Türkiye’nin terörizmin ne olduğunu çok iyi bildiğinin altını çizerek, “Türkiye, 40 yıldır PKK terör örgütüyle mücadele etmektedir. Bu süreçte yaklaşık 40 bin insanımızın katili olan bölücü terör örgütü PKK, silahlı eylem ve saldırılarına bugün halen devam etmektedir. Ne yazık ki Suriye’deki istikrarsızlık, bölgede PKK’nın Suriye kolu YPG ve DEAŞ başta olmak üzere aşırıcı grupların zaman içinde varlık kazanmasına ve güçlenmesine sebep oldu” değerlendirmesinde bulundu.
“Asla sivillere zarar vermemek üzere operasyon devam etmektedir”
Gül, Türkiye'nin terör örgütlerine yönelik olarak Suriye’nin kuzeyinde 9 Ekim’de Barış Pınarı Harekatını başlattığını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Operasyon, açık ve sınırlı hedeflerle gerçekleştirilmektedir. İlgili tüm makamlar, bizzat devletimizin yetkili mevkileri tarafından bilgilendirilmiştir. Asla sivillere zarar vermemek üzere operasyon devam etmektedir. Bu operasyon BM Sözleşmesi’nin 51. maddesine göre bir meşru müdafaa olarak gerçekleşmektedir. Uluslararası hukuka uygun şekilde Suriye’nin kuzeyinden ülkemize yönelik tehditler ve terör saldırısına karşı gerçekleştirilmektedir. Asla Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik değil, terör örgütü unsurlarına karşı başlatılan operasyondur. Bu operasyon asla bir etnik kesime yöneltilmemektedir bir terör örgütüne karşı yapılmaktadır. Terör örgütünün ülkemize yönelik yaptığı saldırıda ki birkaç gün içinde 20 civarında sivile yönelik yapılan saldırıyla hayatını kaybeden vatandaşlarımız bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımız etnik olarak Türk’tür, Kürt’tür, Arap’tır ama terör örgütünün yapmış olduğu eyleme karşı bizim duruşumuz bir etnik karşı duruş değildir. Terör örgütüne karşı bu mücadeleyi vermektir. Terör örgütü Kürtler için de Araplar için de Hristiyanlar için de tehdittir.”
Harekatın tüm insanlığın barışı için sürdürüldüğüne işaret eden Gül, “Türkiye, hukuk çerçevesinde bir insan hakları mücadelesi ortaya koymaktadır” dedi.
“Terörizm uluslararası toplumun sorunu”
Silahlı terör örgütü FETÖ’nün 15 Temmuz’da gerçekleştirmeye çalıştığı hain darbe girişimi ile terörün bir başka görünümü ile karşılaştığına dikkati çeken Bakan Gül, “Milletimizin demokrasiye ve devletine olan bağlılığı ve desteği, teröristlerin hain emellerine ulaşmalarına müsaade etmemiştir. Unutulmamalıdır ki terörizm bir ülkenin değil, bütün uluslararası toplumun sorunudur ve terörizmle mücadelede başarının sağlanması ancak uluslararası iş birliği ile mümkündür” diye konuştu.
Gül, terör örgütleri arasında ayrım yapılmaksızın adli iş birliğini sürdürmenin gerekli olduğunu da dile getirdi.
Konuşmalarından ardından protokol üyeleri aile fotoğrafı çektirdi. 1. Balkan Ülkeleri Başsavcıları Çalışma Forumu, katılan ülkelerin başsavcıları arasında görüşmelerle devam edecek.
SORULARI YANITLADI
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, basın mensuplarına da önemli açıklamalarda bulundu. ABD’de Halkbank ile ilgili hazırlanan iddianamenin hukuki olmadığını ifade eden Gül, “Halkbank’la ilgili açılan davanın hukuki olmaktan ziyade siyasi olduğu açıktır. Zamanlaması itibariyle de tam da Türkiye’ye yaptırımların konuşulduğu süreçte manidardır. Türkiye’nin yaptığı Barış Pınarı Harekatı’nın tam akabinde yapılması bunun siyasi temellere dayandığını açıkça göstermektedir. Siyasi bir şantaj meselesi olarak değerlendirilebilir. Daha önce de hukuka aykırı delillerle oluşturulan Atilla davasını hep birlikte izledik. Bunun benzerinin tekrar yürürlüğe konulması ile ilgili bir süreçtir. Asla hukuki dayanağı yoktur. ‘Size yaptırım yapacağız’ derken hukuka bu şekilde siyasal bir yaklaşıma dayanak oluşturulması asla kabul edilebilir değildir. Bu hukuk adına, demokrasi adına, insan hakları adına kabul edilebilecek bir tutum değildir. Dolayısıyla kabulü mümkün olmayan bir tutumdur” dedi.
TBMM’de kabul edilen Yargı Reformu ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Gül, “Yargı Reformu, Türkiye’de birçok paydaşla hazırlanan, erişilebilir adalet çerçevesinde önemli bir belgedir. Bu belgenin önemli bir kısmı da kanun gerektiriyor. Bu çerçevede hazırlanan birinci paket TBMM’de kabul edildi. Çok değerli ve anlamlı bir gelişme. Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylarıyla yürürlüğe girecek. Elbette bunun davamı gelecektir. Yargı, hepimizin yargısı, toplumun her kesiminin güven duyması gereken bir yargıdır. Yargıya güvenin artmasına yönelik bu tür adımları memnuniyetle takip ediyoruz” diye konuştu. Hukuk fakülteleriyle ilgili düzenlemelerin de devam ettiğini söyleyen Bakan Gül, hukuk fakültesi giriş puanıyla ilgili YÖK’e yaptığımız başvuru ile 190 bin olan başarı sırası şartının 125 bin olarak yenilenmesine karar verildi. Başarılı olan tüm öğrenciler hukuk fakültesine girecek. Bunlar yargıya güveni arttıracaktır” ifadelerini kullandı.
“Mektupla ilgili resmi bir açıklama yok”
ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı iddia edilen mektupla ilgili “Yetkili resmi makamlarca bir açıklama yok” diyen Gül, “Bu tür tavırlar, Türkiye’ye karşı küstahça bir dil veya harekata karşı yapılan kınamalar, eleştiriler, tüm bu üsluplara karşı Sayın Cumhurbaşkanımız ve Türkiye Cumhuriyeti 9 Ekim 2019 saat 16.00 itibariyle gereken cevabı vermiştir” şeklinde konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: