Alzheimer hastaları anılarını kokuyla hatırlayacak
Unutkanlık Azheimer hastalığının en önemli belirtisi. Türkiye Alzheimer Derneği'nin geliştirdiği projeyle hastalarin sevdiği kokular parfüme dönüştürülüyor. Bu kokularla hastalara geçmiş hatırlatılmaya çalışılıyor.
Yayınlanma :
31.12.2019 10:36
Güncelleme :
31.12.2019 10:36


"Unutma Seni" adını taşıyan projeyi Türkiye Alzheimer Derneği geliştirdi.
Proje hakkında bilgi veren Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Başar Bilgiç, “Alzheimer hastalığı kokuyla oldukça ilişkili bir hastalık. Kokuların kolay unutulmadığı, kolay hafımızdan silinmediği biliniyor. Bu nedenle hastanın, yakınlarını hangi kokuyla benimsediğini öğrenmek için hasta yakınlarını bir araya getireceğimiz ve sonucunda da hasta yakınlarından ortak bir koku üretebileceğimiz bir proje geliştirdik.”
ALZHEIMER HASTASININ SEVDİĞİ KOKULARDAN PARFÜM YAPILACAK
Türkiye Alzhiemir Derneği Başkanı Prof. Dr. Haşmet Hanağası ise, “Alzheimer hastalığı esasında artan yaşla beraber dünyada olduğu gibi ülkemizde sıkça görülen hastalık ve giderek artıyor. En önemli belirtisinin unutkanlık olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.
Alzheimer hastasının sevdiği kokuların, hasta yakınlarının verdiği bilgilerden yola çıkılarak bulunduğunu aktaran Koku Uzmanı Bihter Türker Ergül de “Burada elde etmiş olduğumuz bilgilerle hasta yakınlardan ve hastalardan aldığımız datalarla bir parfüm akord edeceğiz. Onların duygularından, anılarından yola çıkacağız. Portakal ve sitrus grubu aslında hafızayı ve dikkati arttıran kokulardır, biraz onlardan destek alacağız. Gündelik olarak sevdiği kokulardan yola çıkacağız. Oradan elde ettiğimiz kokularla bir parfüm elde edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Alzhimer hastalığı 65 üstü yaşlarda daha sık görülüyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: