ALTIN VE PETROLDE SERT DÜŞÜŞ
Küresel piyasalar Rusya-Ukrayna gerginliğini fiyatlarken savaşın tansiyonunun düşmesi olumlu yansımalara neden oldu. Rusya’nın ateşkese uyması, Ukraynalı sivillerin ülkeyi terk etmesi ve iki ülke arasında anlaşma sinyallerinin ortaya çıkması altın ve petrole düşüş getirdi. Fed'in bu hafta alacağı faiz kararı da piyasalarda düşüşü destekliyor.
Yayınlanma :
15.03.2022 16:00
Güncelleme :
15.03.2022 16:00


Geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna ile görüşmelerde olumlu adımların olduğunu söylemesiyle başlayan düşüş dalgası hız kazandı. ABD Merkez Bankası Fed'den faiz artırımı beklentisi de emtia piyasalarında düşüşe neden oluyor.Neredeyse tüm ülkelerin Rusya’ya karşı tavır alması ve Rusya’nın ekonomik anlamda köşeye sıkıştırılmasıyla birlikte iki ülke anlaşmak için müzakerelerini devam ettiriyor. Bunun yanında Rus güçleri Kiev’in kapısına askeri teçhizatla dayanmış durumda. Herhangi bir olumsuzluk anında savaşın ritminin değişmesi de an meselesi olabilir.
RUSYA’YA AĞIR YAPTIRIMLAR GETİRİLDİ
Rusya ekonomisine karşı getirilen ağır yaptırımlar ülkede ekonomiyi durma noktasına getirdi. Rus bankacılık sisteminin kilitlenmesi, swift sisteminden uzaklaştırılması, kredi kartlarını kullanamama, Rus vatandaşlarına sermaye kontrolü, ihracat-ithalat yasakları, Moskova Borsası’nın kapalı kalması, Ruble’nin dolar karşısında erimesi, uluslararası şirketlerin Rusya’da faaliyetlerini durdurması gibi birçok etken Rusya’yı müzakerelere itmeye neden oldu.ALTIN VE PETROL NEDEN YÜKSELDİ?
Altın ve petrol savaş dönemlerinde yükselen iki değerli ürün olarak karşımıza çıkıyor. Savaş döneminde nakit bulundurmak yerine altını tercih etmek, altının enflasyon karşısında değer kaybetmesinin zor olması ve fiziki olarak her an nakde çevrilebilmesi gibi kolaylıkları altına olan yatırım tercihlerini bu dönemlerde artırıyor.
Petroldeki yükselişin ana nedeni ise Rusya’nın dünyanın en büyük petrol de doğal gaz tedarikçilerinden birisi olması. Rus petrolüne erişimin engellenmesi ve ülkelerin Rusya ile petrol ticareti yapmayacak olması piyasadaki arzı azalttı. Azalan arza karşılık petrol üreten ülkeler üretimlerini artırmayınca fiyatlar hızla yükselişe geçti. Ancak ABD ve Japonya gibi ülkelerin kritik rezervlerini açması, BAE’nin petrol arzını artırmaya yönelik açıklamaları ve Venezuela ile ABD arasındaki gerilimin azalıp, Venezeula petrolünün küresel piyasalarda satışına ilişkin gelişmeler petrol fiyatlarında sert düşüşe neden oldu. Geçtiğimiz hafta 133 doları gören ve tarihi zirveyi zorlayan petrol bugün 100 dolara kadar düştü.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: