ABD'den Çin Denizi'nde gövde gösterisi
ABD Donanması'nın uçak gemileri USS Nimitz ve USS Ronald Reagan ile onlara eşlik eden savaş gemilerinin Güney Çin Denizi'ne gönderilmesi ABD ve Çin arasında yeni bir kriz başladı.
Yayınlanma :
07.07.2020 12:56
Güncelleme :
07.07.2020 12:56


ABD Donanmasına ait 2 uçak gemisi, Pekin'in tehdidinden sadece iki gün sonra, tartışmalı Güney Çin Denizi'nde ilk kez birlikte görüldü.
AP'nin servis ettiği fotoğraflarda USS Nimitz ve USS Ronald Reagan ile onlara eşlik eden savaş gemileri, askeri tatbikatlar için B-52 bombardıman uçağı bir araya geldi.
ABD Deniz Kuvvetleri, USS George Washington ve USS Carl Vinson'un yan yana denize açıldığı 2014'ten beri bölgede bu tür güç gösterileri için uçak gemilerini bir araya getirmemişti. Ancak bu yılki tatbikat, ABD'nin yeni koronavirüs konusunda Çin'i eleştirmeye devam etmesi ve Trump'ın ülkeyi bir ticaret savaşıyla tehdit etmesinin ardından bölgede artan gerginliğin ortasında geldi.
ABD Donanması'nın ofisinden yapılan açıklamada, uçak gemileri USS Nimitz ve USS Ronald Reagan ile onlara eşlik eden savaş gemilerinin Güney Çin Denizi'ne gönderilmesi suretiyle ABD'nin 4 Temmuz Bağımsızlık Günü'nün kutlandığı dile getirildi. Açıklamada iki uçak gemili vurucu grubun 4 Temmuz Bağımsızlık Günü'nü rotaları boyunca taktik egzersizler yaparak kutladığı ifade edildi.
Güney Çin Denizi'nde uçuş tatbikatları yapılan iki ABD uçak gemisinden biri olan USS Nimitz Komutanı James Kirk, telefonla Reuters'in sorularını yanıtlarken "Onlar bizi gördü ve biz de onları gördük" dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise ABD, 'güç gösterisi yapmak için gemilerini kasten bölgeye göndermekle ve bölge ülkeleri arasında ihtilaf çıkarmaya çalışmakla' suçlandı.
Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı
Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.
Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: