500 yıllık tarih İzmir'de
Türk Yahudilerinin, Osmanlı sınırları içindeki yaşamları boyunca giydikleri kıyafetleri konu alan 'Osmanlı'da Yahudi Kıyafetleri' sergisi, Portekiz Sinagogu’nda açıldı.
Yayınlanma :
05.11.2019 10:44
Güncelleme :
05.11.2019 10:44


Şaul, "Bu çalışmaları kültürel mirasımızı korumak yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmanın yanı sıra İzmir'imize kültürel anlamda hizmet etmek için yapıyoruz" dedi.
Kültürel değerleri arasında; tarihi sinagoglar, dini eşyalar, sefarad şarkıları, sefarad mutfağı ve günümüze kadar kullanılmış fakat artık unutulmaya yüz tutan Orta Çağ İspanyolcası 'Ladino' dilinin de bulunmakta olduğunu belirten Şaul, bu denli etkin bir sergi organizasyonuna imza atmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını belirtti.
Sergi Küratörü Silvyo Ovadia da, İzmir Musevi Cemaatinin 17. yüzyıl başlarından bu yana Osmanlı topraklarında yaşamını sürdürdüğünü, bu kadar uzun bir geçmişi olan İzmir Musevi Cemaati’nin zengin kültür varlıkları olduğunu ifade ederek, Osmanlı İmparatorluğu içerisinde yaşayan Yahudilerin 1400-1900 yılları arasındaki dönem kıyafetlerini konu alan serginin tarihe ilgi duyan herkes tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan, Tekstil Tasarım bölümü Doktora Öğrencisi Ceren Ege Aktaş, “Osmanlı’da Yahudi Kıyafetleri” ile ilgili bilgilendirme sunumu yaptı. Açılış konuşmaları ve sunumun ardından Sergi Küratörü Slyvio Ovadia’ya teşekkür plaketini, İzmir Sefarad Kültür Mirası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Moris Şaul verdi.
İzmir Sefarad Kültür Mirası Derneği, Ege İhracatçı Birlikleri ve 500. Yıl Vakfı iş birliğinde açılan sergide, Bizans döneminden 19. yüzyıla kadar geçen sürede Yahudilerin giydiği kıyafetlerden oluşan sergi, 8 Kasım 2019 tarihine kadar EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi - Portekiz Sinagogu'nda görülebilecek.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: