Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi’nin, düzenlediği bu özel günde Mazhar ALPHAN dostları ve şiir severler doldurdu salonu…
Şiir Atölyesi’nin hocası Veysel Çolak’ın açış konuşmasında, M. Mazhar ALPHAN’ın “Nadiga şâir”: Soyunda şâir olmayan şair sayılmayacağını, çünkü, babasının Servet-i Fünûn şâiri olduğu bilgisini paylaştı. Yanımızdaki kültür sanat insanlarını çabuk tükettiğimiz olgusunu belirterek M. Mazhar ALHAN’ın değerinin iyi bilinmesi gerektiğine dikkât çekti
Nuran ALADAĞ; M. Mazhar ALPHAN’ın hayatını M. Mazhar Alphan fotoğraflarıyla sundu.
Günün konuşmacıları, M. Mazhar Alphan’ın sanatı ve şiir anlayışına dair şu görüşlerini paylaştılar dinleyicilerle:
Seval ARSLAN: M. Mazhar Alphan için “Ömrünü şiire ve aşka adayan şâir diyebiliriz. Şiire dair daha ilk ödülünü lise yıllarında alır. 1991’den bu yana 17 şiir kitabı yayınlar. Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Nazım Hikmet Hallac-ı Mansur, Karacaoğlan ve Yunus Emre’den beslenir. Şiirlerinde yalın, akıcı bir dil kullanır. İmgelerle oynayan bir şâirdir. İlâhî aşkı konu edindiği şiirlerini klasik değil de modern yöntem ve imgelerle ortay koymuştur. Şiirleriyle ilgili pek çok isim çok farklı dergilerde değerlendirme yazıları yazmışlardır.
Canan SANLI: Mektup tarzında sunduğu konuşmasında M. Mazhar Alphan’ın son şiir kitaplarından özelde de “Gel Ateşle Abdest Tazeleyelim” şiir kitabından seçtiği şiirleri öne çıkararak gerçekleştirdi sunumunu.
Aygün EROĞLU: “Mazhar Alhan Şiirlerinde Aşk” başlığıyla yaptığı konuşmayı dört noktadan bir bakış açısıyla sundu. Onun şiirlerindeki aşk özneldir. M Mazhar Alphan inançlı bir şairdir. Onu Veysel Çolak sözleriyle: “Yanmadan Soyunamaz İnsan” şiir kitabında Mazhar Alphan, Kül ve Köz’de derisini yüzdürecek kadar Hallac-ı Mansur’dur. Sevdiğine tapınacak kadar Karacaoğlan’dır.” Der… Yayınlamadığı şiirleriyle de çok özel bir şâir olduğuna dikkat çekerek sürdürdü Eroğlu sunumunu.
Hatice Eğilmez KAYA: “Mazhar Alphan Şiirlerinde Mistisizm” başlıklı konuşmasında haklı olarak farklı dinlerde de var olan mistisizme dikkat çekerek Türk edebiyatındaki meşhur mistik şâirlerin de konu hakkında görüşlerinden örneklerle Mazhar Alphan’ın mistisizm ve tasavvuf düşüncesini işleyen şiirlerinden örneklerle zenginleştirdiği konuşmasında özellikle “Maya” şiir kitabında yer alan Hallac-ı Mansur’dan Yunus Emre’deni Mevlânâ’ya örnekleyerek işlenen imgelerin Mazhar Alphan dilinde nasıl yeni ve farklı bir biçimde verildiğine dikkât çekerek sürdürdü büyük bir merak ve dikkat çeken konuşmasını…
Yapılan konuşmaların aralarına serpiştirilen M. Mazhar Alphan şiirlerini Moris Kormano, Şehnaz İçeri, Zerrin Keskin, Ülkü Kahraman, Nurdan Aladağ, Fatma Nişancı, Ali Aksakal, Birgül Kızılkaya, Nurgül Ekeke ile Ceyhun İpteş seslendirdiler…
Etkinliğin sonunda söz alan M. Mazhar ALPHAN katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, hayat hikayesini, akademik çalışmalarını ve şiir yolculuğunu anlattı.
M. Mazhar ALPHAN’a güne dair, Karşıyaka Belediyesi Atölyesi ŞİİR ONUR ÖDÜLÜ ile etkinlikte görev alanlara teşekkür belgelerinin takdimi sonunda anı fotoğrafı çekilmesiyle noktalanmış oldu….