PATATES İÇİN İTHAL DIŞI ALTERNATİFLER DÜŞÜNÜLMELİ
Patates üretimi ile ön plana çıkan İzmir’in ilçelerinden Ödemiş’te büyüyen Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter, Mısır, Suriye ve Irak’tan yapılan patates ithalatına tepki gösterdi.
Yayınlanma :
21.05.2020 12:19
Güncelleme :
21.05.2020 13:06


1 çuval patatesle 1 damacana su alınmıyor
Patates çiftçisinin sorunlarının büyük olduğunu, bilimsel detaylarla hazırlanmış yeni yönetmeliklere ihtiyaç olduğunu ifade eden Serter, “Bugün patates 0.40 kuruş. Üretici bir çuval patates satıp bir damacana su alınamıyor, yazıktır. Tarladan patatesin çıkış fiyatının minimum 1 buçuk lira olması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den, patatesin taban fiyatını 1 buçuk lira olarak açıklamasını acil olarak bekliyorum” dedi.
“Patates üretimi teşvik edilmeli”
Türkiye gibi patates üretiminin ciddi oranlarda olduğu bir ülkenin patates ithalatı yapacak duruma düşmesinin trajik olduğunu söyleyen Serter, “Son 3 aydır yaşanan salgın sürecinde insanlarımız için önceliğin sağlıklı gıdaya erişim olduğunu gördük, yaşadık. Bu noktada patatesin de B ve C vitaminleri yönünden son derece zengin olan ve insan sağlığını olumlu etkileyen bir ürün olduğunu da hatırlatmak gerekir. Sadece evlerimizde değil özellikle bu süreçte de açık olan ve çalışan fabrikalarda ve sanayi sektörünün genelinde çalışanların patates tüketimi teşvik edilmelidir. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere tüm Bakanlıklar ve ilgili kurumlar ciddi bir yaklaşımla ulusal patates eylem planı ortaya koymalıdır” diye konuştu.
Serter, açıklamasında son aylarda yaşanan sürecin giderler ve vergiler noktasında zaten ciddi problemler yaşayan çiftçilerin belini iyice büktüğünü söyledi. Serter, “Bugün herkesin evlerinde kalması ve işletmelerin kapanması sonucunda 40 bin tonluk patates tüketimi 20 bin tona düşmüş, patates tarlada kalmıştır. Bu noktada Ödemiş patates üreticilerinin sesi olarak diyorum ki; maliyeti yüksek fiyatı düşük patatesin ithalatının önüne acilen geçmemiz, yerel üreticiye destek olmamız gerekiyor ”dedi.
“Halkçı belediyelerinden sonra sıra artık devlette”
Türkiye’nin 6 milyon tonluk patates kapasitesinin yüzde 10’una yakınını karşılayan ve Küçük Menderes havzası gibi mikro klimaya sahip bir bölgede yer alan Ödemiş patatesine dair politikaların özellikle son 20 yılda çıkmaza girdiğini belirten Serter, yıllık patates üretiminin yarı yarıya düştüğünü hatırlatarak ”Özellikle Kovid-19 sürecinin başından bu yana Büyükşehir Belediyelerimizin gösterdiği dayanışma örnekleri, halkımızın ciddi destek verdiği kampanyalar, zor durumda kalan yurttaşlarımıza nefes olmuştur. İktidara tavsiyemiz, iyi uygulamaları örnek alarak “askıda patates” uygulamasını başlatmasıdır. Bu uygulamanın İçişleri Bakanlığı’nın bir talimatıyla, Valilikler ve kaymakamlıklar eliyle en kısa süreçte hayata geçirilebileceğini düşünmekteyim.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: